Amióta a Borbarátban bejelentették (megszavazták?), hogy Magyarország legjobb vörösbora egy kadarka (Buttler 05), és nálunk 8 pontot kapott egy másik egri (Orsolya 07), és Szentesi József pincéjében kóstoltam egy überragend spitzenklassét (pincekóstolásnak soha ne higyj!), azóta készültem egy reprezentatív közeli kadarka-tesztet tető alá hozni. A terv az volt, hogy mély torkok (értsd: sokat látott és közlékeny) segítségével új tanösvényt vágunk a legendák erdejében. A mély torkokból a sokat látott, illetve a mezőnyből a reprezentatív közeli megvolt, ám a beszédességnek, és főleg a jegyzetelésnek betett a mikroklíma. Személyes poliszim az, hogy megfelelő mélységű jegyzet híján nincs poszt, de most túl sűrű volt a legenda, túl rangos a zsűri és nekem túlságosan tetsző az eredmény, hogy mindent veszni hagyjak. Utólag is elnézést. Ja, azt mondanom sem kell, hogy az általunk ismert legszebb kadarka nem kapható.
A kijelentések közül a kategórikus szavatossági ideje a legrövidebb, de a borozás genetikusan efemer műfaj, tehát ugrok: a legjobb kadarkák a legjobb magyar vörösborok. Nem gondoltam volna, hogy pont én fogom ezt mondani, de a tapasztalat nagy úr. A rövidség kedvéért még egy bombasztikus, könnyen megjegyezhető: a kadarkafeltámadás székhelye Eger. [A képen Szentesi József.]
A borokat vakon kóstoltuk, a zsűri értő volt, de nem győzöm hangsúlyozni: a jegyzetek menthetetlenül elégtelenek. A borok a kóstolás sorrendjében:
1. Tipikus kadarka. Cseresznyés aromák, jó savak, alig közepes test, a vége kissé kesernyés. Jobban megnézve zöld, de legalább tiszta. Dúzsi 2006
2. Illatban nehéz, kóstolva édes. Zavaró mellékíz. Nem versenyképes. Sebestyén 2007
3. Komoly és kissé komor összebenyomás. Vegetális, avaros jegyek + őrölt paprika. Legalább közepes test. Van eleje, közepe, vége. Tanninból túl sok jutott. Az első körben kimondottan tetszett, aztán a nagyágyúk mellett már nem találtuk annyira jónak, annyira kadarkának. Takler 2006
4. Egészen halvány szín. Ipari málnacukor, parfümös. Kóstolva nagyon könnyed. Ez eleinte sokaknak tetszett, de aztán kiderült, hogy közelebb van egy híg szörphöz, mint borhoz. Se sav, se szerkezet. Egzotikus lény. Eszterbauer "Nagyapám" 2007
5. Szétesett, oxidált. Szt. Gaál Kadarissimo 2006
6. Sokaknak tetszett. Lilás szín, tutti-frutti illat. Kadarkább, mint a Takler, de ebben is volt valami komolykodó, tömős tanninos túlzás. Én éreztem benne egy olajos-tintás mellékízt, amit nem kívánok vissza. Wekler Válogatás 2007
7. Barnás, opálos, zavaros. Az illatban katicabogár- és bozótszag. Kóstolva savanya vérnarancsos savakkal. Húzós tannin. Gróf Buttler 2005
8. Szuper bor. Kerek, húsos, árnyalatokban gazdag, finoman telt. Harmonikus és hosszú. Ezt mindenki szerette. Gróf Buttler 2006
9. Nagyon világos. Fáradó illat. Kapor és fűszerek, a háttérben erjedő málna. Kóstolva finom, túlzásoktól mentes, de a korty közepe üres. A lecsengés szárít. Orsolya "Görbesoros" 2007
10. Halvány, narancsos szín. Izgalmas illatkoktél: szamóca, citromfű és narancs. Kóstolva finom és kerek. Tetszetős, egyszerű és tiszta. A végére tannin is kerül, és egy kis alkoholos hév. Hosszú. St. Andrea "Magyalos" Kadarka 2006
11. Ez is egy csinos bor, de a szokványosabb, vaníliás oldalról érkezik. Jóval sötétebb, mint a szomszédai. Ízben mindent visz a málna és a tejszínhab, de a felszín alatt éretlenség mocorog. A vége zölden húz. Heimann 2007
12. Már-már valószínűtlenül intenzív. Kadarka kvintesszencia. De ez nem jelenti azt, hogy nehézkes, testes vagy tömős volna. Nagyon egyben van. A visszakóstoláskor egy fejjel a mezőny fölé nőtt. Szentesi József 2007
13. A leginkább megosztó bor. A minőségét senki nem vitatta, de voltak, akik az alkoholt bántónak találták. Ez is nagyon intenzív és sűrű, de a szerkezet az alkoholédességtől megbiccen. Minden szinten gazdag és izgalmas bor egy megtépázott hírnevű termelőtől, aki ma már csak vakteszttől remélhet igazságtételt. Thummerer 2006
Én úgy éreztem, hogy a kadarka-hierarchia több ponton biccen, és azt reméltem, hogy ezt vakon kóstolva mások is így fogják találni. Top 4 kadarka-rögeszmém: a Buttler 2005-ösben sok a zöld és a katica, az Orsolya bájos, de enervált, a St. Andrea "Magyalos" erősen alulértékelt, és Szentesi József 2007-es kadarkája az új etalon. A teszt most az én prekoncepcióimnak kedvezett, és hozott két bónusz felfedezést: a Buttler 2006-os remek formában van és a Thummerer egy nagyon izgalmas kísérlet.
Az öt legjobb bort neveztük meg, az első ötöt, az ötödik egy pontot kapott.
1. Szentesi 2007 - 34 pont
2. St. Andrea "Magyalos" 2006 - 26 pont
3. Thummerer 2006 - 24 pont
4. Gróf Buttler 2006 - 23 pont
5. Heimann 2007 - 8 pont
6. Orsolya 2007 - 2 pont
7. Eszterbauer "Nagyapám" 2007 - 2 pont
8. Takler 2006 - 1 pont
(Kadarkában nagyon erősek vagyunk, de az én ízlésem házon belül is törpe minoritás.)
Utolsó kommentek